Leuk & Leerzaam

Uk en Puk

Binnen de dagopvang en de peuterarrangementen werken we met de Vroeg- en Voorschoolse Educatie-methode (VVE) Uk en Puk.  Het programma Uk en Puk richt zich op de brede ontwikkeling van kinderen jonger dan 4 jaar. Dat wil zeggen dat er aandacht besteed wordt aan ontwikkeling op het gebied van taal en rekenen, motoriek en sociaal-emotionele vaardigheden. Uk en Puk gebruikt dagelijkse routines, zoals samen eten en buiten spelen, als vertrekpunt voor speelse activiteiten. Zo ontstaan herkenbare situaties waar kinderen veel van leren.  De activiteiten worden thematisch aangeboden, wat wil zeggen dat elke periode een bepaald thema centraal staat. Dat kan een thema zijn over het menselijk lichaam, maar ook over de thuissituatie.  We proberen zoveel als mogelijk ouders te betrekken bij de thema’s, zodat ook thuis verder gepraat en gespeeld kan worden in het kader van het thema. Door thuis ook in het thema verder te spelen, beklijft het geleerde des te meer.

Handpop Puk speelt een belangrijke rol in VVE. De handpop wordt ingezet bij alle activiteiten rondom het thema, en doet gezellig mee in de groep.

Uitstapjes

Regelmatig gaan erop uit we met de jongste kinderen. Dat kan een wandelingetje zijn naar het park, een fietstocht met onze bolderfiets naar de zorgboerderij of een leerzaam boodschapje doen in het kader van een VVE-thema. Ook grotere uitstapjes behoren tot de mogelijkheden. Met de hulp van ouders gaan we op visite bij de boer, of we gaan zelfs met de bus!

Onze BSO-kinderen gaan heel frequent op stap. Survivallen bijvoorbeeld op een echte klimwand of tokkelbaan, of ervaren hoe het is om door een grote telescoop te kijken bij de sterrenwacht. Maar ook speurtochten of sportuitstapjes zijn mogelijk. Je kunt het zo gek niet bedenken of we doen het bij de BSO. Uiteraard nemen wij jouw kind pas mee met een uitstapje als jij daar toestemming voor hebt gegeven.

Workshops en cursussen

Onze opvang staat bol van de activiteiten. We maken daarbij veel gebruik  van professionals die onze kinderen in workshops en cursussen laten ervaren waar hun talent ligt. Of het nu gaat om dansclinics of een theatercursus; alles is mogelijk.

We zetten onze deuren van de BSO daarbij ook open voor kinderen die geen gebruik maken van onze opvang. Middels open inschrijvingen via de website of Sjors Sportief kunnen alle kinderen in de basisschoolleeftijd deelnemen aan de activiteiten.

Ook bieden wij regelmatig ouders de mogelijkheid deel te nemen aan cursussen. We bieden open toegankelijke cursussen als bijvoorbeeld communiceren met kinderen of babymassage.  Houd voor het aanbod de media en onze website in de gaten!